Magnum Bonum

Magnum Bonum bildades tidigt 1977 av fem unga killar i åldern 17-19 år från Huddinge. Deras namn var Lars Liström, Per Schiller, Mats Hedström, Anders Sjöberg och Kim Lindholm. Anders Sjöberg lämnade gruppen och ersattes av Tommy Erblom.

Deras ambition var att få göra en skiva. Skivbolagen var ointresserade. Till slut bestämde sig killarna att bekosta en skivinspelning själva med eget kapital. Pengar lånades upp och studiotid bokades i OAL Studios i Sollentuna. Det blev en singel som trycktes i upp 500 ex.

Magnum killarna åkte runt och gav bort skivor till skivbolag, radio och till många tidningar och fick en positiv recention av Mats Olsson som var musikrecensent på den tiden. Mats tyckte hela grejen var fantastisk med att killarna bekostat inspelningen själva och han tyckte tom att det var bra låtar. Det står faktiskt i boken, När, Var, Hur från 1977 att Magnum Bonum var en av de första artisterna i Sverige med att bekosta och själva ge ut en skiva.

Många skivbolag fick skivan och Polygram (Universal) nappade. Magnum Bonum blev kontaktade av Stefan Schröder som var A&R ansvarig. Han ville att killarna skulle spela in en cover först och släppa en singel innan de fick göra en hel skiva med eget material. Killarna tyckte inte han var riktigt klok, en cover?! De fick en låt att lyssna på som hette LA run. Den var väl ok och de fick göra sin egen version på låten. En textförfattare kopplades in och resultatet blev debutsingeln Skateboard.

Skateboard släpptes våren 1978. Efter medverkan i TV programet Högtryck på Skansen nådde Magnum Bonum ut till den stora publiken. Skateboard blev en jättehit, en landsplåga som sålde i över 35.000 exemplar.

´ Parallellt hade Magnum påbörjat inspelningen av det första albumet. Nu var det brått att släppa första skivan. Tyvärr fanns inga svenska texter skrivna så det första albumet blev på engelska. Magnum var egentligen ett hårdrocksband. Producenten Ulf Wahlberg gjordevad han kunde för att dämpa ner hårdrocksinfluenserna.

Killarna hade knappt börjat att arbeta så steget till en proffesionell musik karriär var inte långt. Magnum kunde sluta jaga spelningar själva på ungdomsgårdar och skolor. Förfrågningar från klubbar och folkparker började droppa in. Lasses äldre bror Hasse blev manager och började boka spelningar.

Magnum Bonum fick många listettor genom åren, Skateboard, Marie, Loverboy, Gigolo, Vi vill ha mer, Hög hatt (och låga skor) och Digital Panik. Totalt släpptes ett 10-tal singlar och fem hela album.

Magnum Bonum var under åren 1978-1984 en mycket populär livegrupp och en av de grupper som turnerade flitigast i Sverige. De slog mängder med publikrekord i folkparkerna trots konkurrens från alla etablerade och nya artister och grupper under denna tid.

Lasse Liström in memorian

Lasse Liström, 27 januari 1960 - 19 januari 1983. Lasse var bara 22 år när han gick bort i cancer.
Artikel Expressen 1
Artikel Expressen 2

Hitta mer på: Youtube och Facebook    ||    För bokningar: magnumbonum@magnumbonum.se